poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Konfitura cukiniowo (lub dyniowo) -pomarańczowa :)

Kiedy tylko zobaczyłam zdjęcia tej konfiturki o konsystencji musu, od razu pociekła mi na nią ślinka :) Przepis pochodzi stąd, ja zamieniłam jedynie galaretkę cytrynową na pomarańczową i zrezygnowałam ze skórki cytrynowej. Miałam również do dyspozycji jedynie 0,5kg cukinii, więc zmniejszyłam ilość składników. Konfitura zasmakowała mi do tego stopnia, że część odłożyłam na teraz ;) Zamiast cukini można użyć dyni i efekt jest równie powalający :) 


cukinia, cytryna, cytrynowa, dżem, galaretka owocowa, Konfitury i przetwory, pomarańczowa, przepis,
fot. Justyna Wójcik

Składniki:
  • 0,5 kg miąższu cukinii lub dynii
  • ok. 100 ml wody
  • 100g cukru
  • 0,5 galaretki pomarańczowej
  • sok z ćwiartki cytryny

Przygotowanie:

Cukinie obieramy i usuwamy warstwę z pestkami. Kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie rozdrabniamy na mus w blenderze. Dodajemy cukier, galaretkę i sok, dokładnie mieszamy, po czym gotujemy ok. 30 minut, tak by odparował nadmiar wody. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i obracamy do góry dnem do wystygnięcia.



cukinia, cytryna, cytrynowa, dżem, galaretka owocowa, Konfitury i przetwory, pomarańczowa, przepis,
fot. Justyna Wójcik

cukinia, cytryna, cytrynowa, dżem, galaretka owocowa, Konfitury i przetwory, pomarańczowa, przepis,
fot. Justyna Wójcik

cukinia, cytryna, cytrynowa, dżem, galaretka owocowa, Konfitury i przetwory, pomarańczowa, przepis, dynia,
fot. Justyna Wójcik

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...