Kiedy tylko zobaczyłam zdjęcia tej konfiturki o konsystencji musu, od razu pociekła mi na nią ślinka :) Przepis pochodzi stąd, ja zamieniłam jedynie galaretkę cytrynową na pomarańczową i zrezygnowałam ze skórki cytrynowej. Miałam również do dyspozycji jedynie 0,5kg cukinii, więc zmniejszyłam ilość składników. Konfitura zasmakowała mi do tego stopnia, że część odłożyłam na teraz ;) Zamiast cukini można użyć dyni i efekt jest równie powalający :)
![]() |
fot. Justyna Wójcik |
Składniki:
- 0,5 kg miąższu cukinii lub dynii
- ok. 100 ml wody
- 100g cukru
- 0,5 galaretki pomarańczowej
- sok z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
Cukinie obieramy i usuwamy warstwę z pestkami. Kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie rozdrabniamy na mus w blenderze. Dodajemy cukier, galaretkę i sok, dokładnie mieszamy, po czym gotujemy ok. 30 minut, tak by odparował nadmiar wody. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i obracamy do góry dnem do wystygnięcia.
Co za cudowne połączenie! :)
OdpowiedzUsuń