Dzisiaj danie bez mięsa - lekkie, a zarazem bardzo pożywne. Można podawać z kaszą lub ryżem albo samodzielnie.
Składniki dla 1 osoby:
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- mozzarella / żółty ser
- świeża bazylia / rozmaryn
- sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie
- oliwa do posmarowania blaszki
- świetnie komponuje się z papryką
Sposób przygotowania:
Bakłażan zamaczamy na 10 minut w gorącej wodzie, żeby zmiękła skórka. Blaszkę smarujemy oliwą lub masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i włączamy jedynie na grzanie dołu.
Bakłażan kroimy w cienkie plastry i układamy na blaszce. Opcjonalnie smarujemy odrobiną tłuszczu również plasterki bakłażana. Sypiemy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Pomidory kroimy w plastry i układamy na bakłażan. Na pomidorka układamy listki bazylii lub rozmarynu, a następnie plasterki wybranego sera.
Blaszkę umieszczamy w piekarniku u dołu. Pieczemy, aż zmięknie bakłażan na grzaniu jedynie z dołu. Jeśli piekarnik nie ma takiej opcji, na górze umieszczamy blaszkę, która zasłoni grzałkę.
Smacznego :)
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń