środa, 29 lipca 2015

Zapiekany bakłażan - danie wegetariańskie

Dzisiaj danie bez mięsa - lekkie, a zarazem bardzo pożywne. Można podawać z kaszą lub ryżem albo samodzielnie.


Obiad, obiad bez mięsa, Dania zapiekane w piekarniku, bakłażan, papryka, mozzarella, bazylia, vege, Dania wegetariańskie,


Składniki dla 1 osoby:

  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • mozzarella / żółty ser
  • świeża bazylia / rozmaryn
  • sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie
  • oliwa do posmarowania blaszki
  • świetnie komponuje się z papryką

Sposób przygotowania:

Bakłażan zamaczamy na 10 minut w gorącej wodzie, żeby zmiękła skórka. Blaszkę smarujemy oliwą lub masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i włączamy jedynie na grzanie dołu.

Bakłażan kroimy w cienkie plastry i układamy na blaszce. Opcjonalnie smarujemy odrobiną tłuszczu również plasterki bakłażana. Sypiemy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Pomidory kroimy w plastry i układamy na bakłażan. Na pomidorka układamy listki bazylii lub rozmarynu, a następnie plasterki wybranego sera.

Obiad, obiad bez mięsa, Dania zapiekane w piekarniku, bakłażan, papryka, mozzarella, bazylia, vege, Dania wegetariańskie,


Obiad, obiad bez mięsa, Dania zapiekane w piekarniku, bakłażan, papryka, mozzarella, bazylia, vege, Dania wegetariańskie,


Blaszkę umieszczamy w piekarniku u dołu. Pieczemy, aż zmięknie bakłażan na grzaniu jedynie z dołu. Jeśli piekarnik nie ma takiej opcji, na górze umieszczamy blaszkę, która zasłoni grzałkę.

Smacznego :)



Obiad, obiad bez mięsa, Dania zapiekane w piekarniku, bakłażan, papryka, mozzarella, bazylia,

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...