Przepis pochodzi stąd, ale trochę go zmodyfikowałam. Szczerze mówiąc myślałam, że serek w środku ciasta będzie wyraźniej czuć, ale niestety nie. Za to konsystencja babki cudowna :D Z zewnątrz chrupka przez skorupkę i lukier, a w środku puszysta, delikatna i mokra. Pycha!
 |
fot. Justyna Wójcik |
Składniki (w temp. pokojowej):
- 240 g serka typu philadelphia lub zamiennika w postaci almette (ogólnie o tej konsystencji)
- 170 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki olejku cytrynowego
- 4 duże jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- lukier - 3/4 szklanki cukru pudru
- lukier - 2 łyżki gorącej wody
 |
fot. Justyna Wójcik |
W misie miksera ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Można użyć ucieraka lub miksera. W dwóch turach dodajemy ser, a następnie jajka jedno po drugim, za każdym razem ucierają masę do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Na koniec dosypujemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Masa wyszła mi gęstsza, niż przy standardowej babce. Podłużną formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut w 160 st. do suchego patyczka. Studzimy 10 minut w formie, a później na kratce. Przygotowujemy lukier ucierają cukier z wodą i dekorujemy ciasto. Konsystencja lukru powinna być lekko gęsta, a kolor błyszczący. Smacznego!
 |
fot. Justyna Wójcik |
 |
fot. Justyna Wójcik |
Przy okazji tego przepisu opowiem o wydarzeniu, na jakie babka została przygotowana :) Grupa
Wrocław Szyje, do której mam przyjemność należeć organizuje
akcje charytatywną. Celem akcji jest sprzedaż wykonanego przez nas rękodzieła i przekazanie środków na pomoc
Fundacji Tobiaszki. Jeśli lubicie produkty ręcznie wykonane, gdzie każdy z nich jest unikatem, albo chcecie nimi obdarować przyjaciół na Święta, a tym samym wspomóc świetlicę środowiskową dla dzieci serdecznie zapraszam Was na
stronę akcji, gdzie znajdziecie więcej informacji :) A produkty -
maskotki, poduszki, fartuchy kuchenne dla dzieci i dorosłych pojawią się już w tym tygodniu :)
Fartuszki są cudowne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Te akurat mojego autorstwa, ale polecam poprzeglądać cuda pozostałych dziewczyn :)
UsuńZe zdjęcia widzę,że piękny zakalec wyszedł,ale niestety mnie też,widocznie coś z tym przepisem nie tak.
OdpowiedzUsuńW tej babce o to chodzi, że z zewnątrz jest skorupka, w środku wilgotne ciasto. Po to dodaje się serek do ciasta, żeby była taka mokra :)
Usuń