piątek, 20 czerwca 2014

Czekoladowe muffinki z truskawkami i jagodami, czyli pieczemy z 4,5 latkiem :)

Szybki i prosty przepis, który można zrealizować z maluchem. Gdy Ty spokojnie odmierzysz suche składniki, on może mieszać mokre :) Gdy Ty będziesz nalewać ciasto, on może dodawać owoce do papilotek :) Ozdoby na muffinki i nie tylko możecie kupić u CUDOWIANKI :)

Muffiny i babeczki, muffins, czekoladowe, jagody, truskawki, kakao,
fot. Justyna Wójcik


Składniki (ok. 15 sztuk):

SUCHE 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 kopiaste łyżki kakao (prawdziwego!)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

MOKRE
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju

DODATKI
  • gorzka lub mleczna czekolada
  • owoce: truskawki, jagody

Muffiny i babeczki, muffins, czekoladowe, jagody, truskawki, kakao,
fot. Justyna Wójcik

Sposób przygotowania:
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim mokre. Całość mieszamy razem, tylko do wymieszania się składników. Im więcej grudek, tym lepsze i bardziej puszyste muffinki. Wylewamy ciasto do papilotek, do 2/3 wysokości. Dorzucamy jagody, truskawki i czekoladę, pokrojoną w kostkę. Pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Smacznego :)

Muffiny i babeczki, muffins, czekoladowe, jagody, truskawki, kakao,
fot. Justyna Wójcik

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...