Nadaj robię sosy pomidorowe, ale sprzedawczyni warzyw podsunęłam mi pomysł zrobienia soku pomidorowy. O pozytywnych właściwościach takiego soku można mówić i mówić, ja wymienię tylko kilka.
![]() |
fot. Justyna Wójcik |
- pomaga na zmęczenie, anemie, osłabienie
- działa uspokajająco i pomaga eliminować napięcie
- zmniejsza ryzyko chorób serca i miażdzycy
- wzmacnia włosy i paznokcie, oczyszcza i nawilża cerę, likwiduje trądzik i wypryski
- działa antyrakowo
Niestety wszystkie przepisy jakie znalazłam mówimy, by sok gotować, albo blenderować. Miałam swoją wizję :D i przecisnęłam pomidory przez sokowirówkę. Efekty wyszły pyszne! Spróbujcie sami. Uprzedzam, że po chwili sok dzieli się na dwie warstwy - złotą i czerwoną. Zamieszajcie, przed wypiciem.
![]() |
fot. Justyna Wójcik |
Składniki:
- dowolna ilość soczystych pomidorów (na szklankę soku wystarczą 2-3 duże pomidory)
- na szklankę soku: łyżeczka cukru, pół łyżeczki soli, opcjonalnie pieprz, ostra papryka, ocet, świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy lub parzymy i obieramy ze skórki. Przeciskamy przez sokowirówkę. Mieszamy z dodatkami. Gotowe! Smacznego :)
nie obierajcie ze skórki pomidorów. Nie trzeba.
OdpowiedzUsuńCiekawe jakby to wyszło z sokownika? bo dostałam sokownik ze sklepu Dajar, teraz właśnie go wyciągnęłam, bo mam wysyp pomidorów malin, jabłek i chciałabym cos z nich zrobić.
OdpowiedzUsuń