piątek, 20 września 2013

Kandyzowany imbir i syrop imbirowy do herbaty

Jakiś czas temu babcia dała mi do spróbowania przysmak, który okazał się zarazem ostry, jak i słodki w smaku. Chwilkę się zastanawiałam, zanim odkryłam, że to kandyzowany imbir w cukrze. Z racji tego, że był pyszny (ale trochę mało ostry jak na imbir) postanowiłam przy jakiejś okazji spróbować zrobić go sama. I tak autorka bloga From movie to the kitchen, który serdecznie polecam, podała przepis na ten przysmak :)


imbir, Kandyzowane owoce, kandyzowany, obtaczany w cukrze, Podwieczorek, przepis, syrop imbirowy, Syropy i nalewki,
fot. Justyna Wójcik

Składniki:
  • korzeń imbiru o wielkości ok. 5cm
  • 3/4 szkl.cukru
  • 500 ml wody
  • cukier do obtoczenia (najlepiej brązowy, ale ja użyłam białego)

Sposób przygotowania:
Obieramy imbir i kroimy na paseczki. Wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Gdy roztwór zaczyna wrzeć skręcamy ogień na średni i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie imbir wyjmujemy, obtaczamy w cukrze i zostawiamy do ostygnięcia, po czym wsadzamy do lodówki na kilka godzin, a wodę z cukrem zlewamy do buteleczki lub słoiczka i mamy gotowy syrop imbirowy. Syrop jest słodki, lekko mdły, ale zarazem ostry, idealny do kawy, czy herbaty.

imbir, Kandyzowane owoce, kandyzowany, obtaczany w cukrze, Podwieczorek, przepis, syrop imbirowy, Syropy i nalewki,
fot. Justyna Wójcik

imbir, Kandyzowane owoce, kandyzowany, obtaczany w cukrze, Podwieczorek, przepis, syrop imbirowy, Syropy i nalewki,
fot. Justyna Wójcik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...