Bardzo pożywne i dosyć ciężkie śniadanie, najlepsze na chłodne dni. W wariancie wegetariańskim lub z boczkiem. Moim zdaniem, najlepiej zjeść z odrobiną warzyw, żeby dodać mu lekkości.
Składniki:
- bułka
- odrobina startego żółtego sera
- jajko
- przyprawy: najlepiej ostre, typu papryka + opcjonalnie sól
Wersja z boczkiem
- ok. 25g boczku lub kiełbasy
- cebula
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
Wersja vege: Odkrajemy szczyt bułki i lekko wydrążamy wnętrze. Sypiemy do środka żółty ser, a następnie delikatnie wbijamy jajko. Po wierzchu sypiemy odrobiną papryki i ewentualnie soli. Pieczemy ok. 15-20 z termoobiegiem, w zależności, jak ścięte jajko chcemy. Ostatnie 5 minut najlepiej piec z funkcją grilla.
Wersja z boczkiem: Cebulę drobno siekamy i smażymy na patelni. Dodajemy boczek,skrojony w drobną kostkę i smażymy, aż wytopi się tłuszcz. Odcedzamy składniki, tak by nie zalać bułki tłuszczem. Odkrajemy szczyt bułki i lekko wydrążamy wnętrze. Umieszczamy wewnątrz cebulę z boczkiem, sypiemy na wierzch żółty ser, a następnie delikatnie wbijamy jajko. Po wierzchu sypiemy odrobiną papryki i ewentualnie soli. Pieczemy ok. 15-20 z termoobiegiem, w zależności, jak ścięte jajko chcemy. Ostatnie 5 minut najlepiej piec z funkcją grilla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz