czwartek, 17 października 2013

Krajanko dyniowo-serowa

Szukałam kolejnego przepisu na dyniowe ciasto i poniższy bardzo mi się spodobał. Coraz bardziej lubię kremy z serka philadelphia, zwłaszcza w połączeniu z dynią, czy marchewką. Przyznam jednak, że wykonanie ciasta jest bardzo absorbującego i czasochłonne. Jeśli więc macie mało czasu na przygotowania proponuję ten przepis - szybszy, a naprawdę pyszny na ciasto czekoladowo-dyniowe. Przesiejcie mąkę, bo to naprawdę nadaje ciastu puszystości. Wracając do krajanki, przepis pochodzi stąd. Trochę męczyłam się z nim na początku, ale później było już łatwiej.


dynia, dyniowo-serowa, hokkaido, krajanka, orzechy włoskie, serek philadelphia,
fot. Michał Trybus

Składniki:

CIASTO
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (w przepisie jasny, ja dałam normalny)
  • 115 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki płatków owsianych 

MASA - składniki w temp. pokojowej
  • 225 g serka philadelphia (lub innego serka typu almette)
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • opcjonalnie: łyżka przyprawy do piernika (to już dodałam sama)

WIERZCH
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii lub olejku waniliowego (nie miałam, więc dodałam kilka kropli olejku rumowego :D)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Mąkę, cukier, masło i sól miksujemy do powstania sporych okruszków. I tutaj zaczęły się pierwsze schodki :) Nie posiadam jeszcze food processora, więc grudki nie powstawały, tylko kawałki masła miotały mi się po całej misie. W efekcie utarłam masło jak na babkę (drewnianym ucierakiem), połączyłam całą masę ręcznie (jak w cieście kruchym) i dopiero wtedy po zmiksowaniu powstały mi grudki.

serek philadelphia, orzechy włoskie, dynia, krajanka, dyniowo-serowa, hokkaido,
Grundki - przed i po dodaniu orzechów i płatków owsianych. fot. Justyna Wójcik

Następnie dodałam orzechy włoskie, przełożyłam na blat i posiekałam nożem we wszystkie kierunki. Z powrotem do miski, dosypujemy płatki owsiane i miksujemy na wilgotne grudki. Tym razem od razu ładnie się uformowały. 

Szklankę okruszków przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem i podpiekamy przez 5 minut w piekarniku, do zarumienienia. Od czasu do czasu mieszamy.

W tym czasie formę o wymiarach 23x23 cm wykładamy papierem i przekładamy do niej pozostałe okruszki. Oczywiście formy kwadratowej też nie mam :D więc użyłam silikonowego serducha, które mniej więcej pasowało rozmiarem. Wyrównujemy i zapiekamy przez 15 minut do zarumienienia. 

Składniki na masę miksujemy na gładko, po czym wylewamy na ciepły spód. Zapiekamy kolejne 20 minut, aż masa się zetnie na środku, a brzegi będą się lekko unosić.

Mieszamy składniki na spód i wykładamy na gorące ciasto. Zapiekamy kolejne 5 minut. Studzimy, a kiedy ciasto będzie zimne sypiemy po wierzchu podpieczone z początku okruszki i lekko je dociskamy. Chłodzimy w lodówce min. 3h. Kroimy w kwadraty (w przypadku posiadających kwadratową formę).



dynia, dyniowo-serowa, hokkaido, krajanka, orzechy włoskie, serek philadelphia,
fot. Justyna Wójcik

1 komentarz:

  1. Robiłam je w zeszłym roku. Była pyszna :) Najbardziej smakowały mi te podpieczone okruszki na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...