niedziela, 13 października 2013

Puree z dyni - do zupy i do ciast, na słodko i na ostro

Dzisiaj przepis na puree z dyni, które w zależności od użytych przypraw można wykorzystać na zupę lub do ciasta.



dynia, puree, dyniowe, przepis, na słodko, do zupy, do ciast, Konfitury i przetwory,
fot. Justyna Wójcik

Składniki:


  • dowolna ilość dyni
  • odrobina wody do gotowania
  • przyprawy na ostro: sól, pieprz, chili lub ostra papryka
  • przyprawy na słodko: cukier, przyprawa korzenna lub mieszanka przypraw - cynamon, imbir, gałka muszkatołowa - odrobina galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Sposób przygotowania:

Opiszę, jak ja "obrabiam" dynię, ale jeśli macie lepszy sposób to się nie krepujcie :) Rozkrajam dynie na ćwiartki. Wykrawam miąższ nożem, po czym ewentualną resztkę wycinam łyżką. Kroję na podłużne kawałki, po czym obieram nożykiem-obierakiem. Kroję kawałki takiej szerokości, żeby ładnie weszły mi pod nożyk. Następnie kroję na kawałki, zalewam wodą i gotuję na średnim ogniu do miękkości. Odcedzam nadmiar wody, potrząsam garnkiem i ponownie odcedzam. Miksuję na puree.


dynia, puree, dyniowe, przepis, na słodko, do zupy, do ciast, Konfitury i przetwory,
fot. Justyna Wójcik

Wersję na słono przyprawiam solą, pieprzem i czymś ostrym, np. ostrą papryką. Taką dynię wykorzystuję na zupę dyniową. Muszę przyznać, że moja wersja zawiera sporo pieprzu i papryki i jest naprawdę ostra ;) Ale to wszystko zależy od gustu osób spożywających. Zagotowuję po przyprawieniu. 

Wersję na słodko przyprawiam mieszanką korzenną (według upodobań:)) i dodaję odrobinę (zazwyczaj łyżkę mieszanki na 1l puree) galaretki owocowej w proszku - cytrynowej lub pomarańczowej. Całość zagotowuję. Takie puree wykorzystuję do wypieków, np. ciasta czekoladowo-dyniowego z kremem serkowym.  

Puree można wekować na mokro, albo mrozić.


dynia, puree, dyniowe, przepis, na słodko, do zupy, do ciast, Konfitury i przetwory,
fot. Justyna Wójcik

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...