sobota, 22 lutego 2014

Zupa krem z cukinii z serem feta i ziarnami słonecznika

Dzisiaj w roli głównej cukinia :) Tak wiem, że to nie sezon na nią, ale spokojnie można ją kupić u nas w sklepach, a zupa z niej jest pyszna i pożywna. Zupa oczywiście krem! Zagęszczona serkiem feta :) Spróbujcie sami :D Ciężko jest wymieszać tak, by nie było grudek z fety, ale jak dla mnie z nimi jest tylko lepsza, bo co jakiś czas natrafiasz na wyrazisty smak serka :)


Zupy krem, cukinia, Obiad, ser, feta, słonecznik, bez śmietany,na zimę,
fot. Michał Trybus

Składniki:

  • 2 l wywaru na zupę
  • 3-4 cukinie (w zależności od rozmiaru)
  • 1 duża marchew
  • sypkie zioła prowansalskie
  • 1 opakowanie sera feta
  • obrane ziarna słonecznika
  • 3 kromki chleba na grzanki + oliwa / świeża bagietka lub ciabatta


Marchew myjemy, obieramy i kroimy. Cukinie obieramy i kroimy w kawałki (możecie usunąć pestki, jeśli są duże i twarde). Warzywa gotujemy do miękkości w wywarze. Miksujemy, po czym odlewamy ok. 0,75 l, czekamy, aż chwilkę przestygnie i dokładnie miksujemy z serem feta. Przyprawiamy do smaku ziołami. Na górę sypiemy ziarnami słonecznika.

Chleb kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. Grzanki dodajemy tuż przed podaniem zupy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...