sobota, 30 sierpnia 2014

Omlet biszkoptowy z owocami (pieczony w piekarniku)

Omlet biszkoptowy jest słodki i bardzo puszysty, dlatego nadaje się do łączenia z owocami. Robi się go podobnie jak biszkopt, tyle, że w innych proporcjach składników, a tłuszcz ląduje na patelni.


Omlet, biszkopt, Śniadanie, Obiad na słodko, obiad bez mięsa, Obiad, z owocami, w piekarniku, biszkoptowy, z jajek, jajka


Składniki:

  • jajka - nie będę pisała, ile, ponieważ każdy wybierze pasującą ilość
  • odrobina soku z cytryny
  • cukier - tyle łyżek, ile jajek
  • mąka - tyle łyżek ile jajek
  • proszek do pieczenia lub soda oczyszczona (ok. pół łyżeczki proszku / 1/4 łyżeczki sody)
  • owoce - u mnie to były maliny i brzoskwinie - najlepiej słodkie i wyraziste w smaku :)

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na pianę, z sokiem z cytryny. Nie trzeba absolutnie ubijać na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy na małych obrotach, a następnie żółtka do wymieszania (tylko chwilka, małe obroty miksera). Mąkę i proszek przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek. NIE mieszamy już mikserem, a jedynie szpatułką.

Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy ciasto i dodajemy owoce.

Omlet, biszkopt, Śniadanie, Obiad na słodko, obiad bez mięsa, Obiad, z owocami, w piekarniku, biszkoptowy, z jajek, jajka,
Już w piekarniku, ale jeszcze nie gotowy :)

A teraz pieczenie. Ponieważ moja patelnia ma urwaną rączkę :D mogłam wsadzić ją w całości do piekarnika. Jeśli Wasze patelnie mają rączki (czego Wam życzę;)), a chcecie omlet zrobić bez obracania możecie wykorzystać foremkę na ciasto i zrobić to w piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), lub smażyć na kuchence na małych ogniu, ale przykryć patelnię pokrywką. Nie będę Wam mówić, jak omlety obracać. bo wogóle mi to nie wychodzi :D Ale, przy przykrytej patelni jest OK, pamiętajcie tylko, by grzanie było małe, tak, by nie spalić go od spodu, kiedy góra będzie się przypiekać. 


Omlet, biszkopt, Śniadanie, Obiad na słodko, obiad bez mięsa, Obiad, z owocami, w piekarniku, biszkoptowy, z jajek, jajka,


Od czego zależy puszystość omleta biszkoptowego?
  • od ubitych białek
  • jak delikatnie mieszamy po dodaniu mąki
  • czy mąka jest przesiana, czy nie
  • od dodania sody lub proszku

A, jeszcze kwestia zsuwania na talerz :) Kiedy omlet jest gotowy, zarumieniony, podważamy delikatnie z każdej strony,  żeby ewentualnie odlepić z patelni. Wsuwamy packę pod spód i delikatnie przejeżdżamy, a następnie przechylając patelnię zsuwamy go na talerz. Smacznego! :)


Omlet, biszkopt, Śniadanie, Obiad na słodko, obiad bez mięsa, Obiad, z owocami, w piekarniku, biszkoptowy, z jajek, jajka,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...