poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Lody truskawkowe - bardzo łatwe do zrobienia

Pamiętacie, jak byliśmy mali i zamrażaliśmy danonki z łyżeczką w środku? :) Ten przepis odrobinę przypomina taki domowy sposób na lody :) Jest bardzo łatwy do zrobienia, składniki są ogólnie dostępne i nie wymaga maszynki do lodów :)


bez maszynki, bez żółtek, Deser, domowej roboty, Lody, maliny, Na słodko, owoce, sezonowe, truskawki,
fot. Justyna Wójcik


Składniki:
  • 200 g jogurtu truskawkowego - najlepiej gęstego; użyłam jogobelli (zresztą smak można sobie dowolnie wybrać);
  • 100 ml śmietany kremówki (30%) - można dać więcej, jeśli lody mają być bardziej tradycyjne, a mniej "danonkowe"
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru (ilość według gustu)
  • wykorzystałam mrożone maliny do ozdoby

Sposób przygotowania:
Całość miksujemy razem - tylko do połączenia składników. Nie można za bardzo spieniać mikstury. Przekładamy do kubeczka. Jeśli składniki były z lodówki wsadzamy od razu do zamrażarki, jeśli są w temperaturze pokojowej najpierw schładzamy w lodówce. Co pół godziny wyjmujemy lody i delikatnie miksujemy, co zapobiegnie tworzeniu kryształków. Moje lody były gotowe po 2 godzinach, ale to zależy od mocy zamrażarki. Wyszły dwie porcje - każda wielkości ok. 2 gałek (takich jak w centrach handlowych ;)). Smacznego! :)


bez maszynki, bez żółtek, Deser, domowej roboty, Lody, maliny, Na słodko, owoce, sezonowe, truskawki,
fot. Justyna Wójcik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...