Pamiętacie, jak byliśmy mali i zamrażaliśmy danonki z łyżeczką w środku?
:) Ten przepis odrobinę przypomina taki domowy sposób na lody :) Jest
bardzo łatwy do zrobienia, składniki są ogólnie dostępne i nie wymaga
maszynki do lodów :)
fot. Justyna Wójcik |
Składniki:
- 200 g jogurtu truskawkowego - najlepiej gęstego; użyłam jogobelli (zresztą smak można sobie dowolnie wybrać);
- 100 ml śmietany kremówki (30%) - można dać więcej, jeśli lody mają być bardziej tradycyjne, a mniej "danonkowe"
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3 łyżki cukru pudru (ilość według gustu)
- wykorzystałam mrożone maliny do ozdoby
Sposób przygotowania:
Całość miksujemy razem - tylko do połączenia składników. Nie można za
bardzo spieniać mikstury. Przekładamy do kubeczka. Jeśli składniki były z
lodówki wsadzamy od razu do zamrażarki, jeśli są w temperaturze
pokojowej najpierw schładzamy w lodówce. Co pół godziny wyjmujemy lody i
delikatnie miksujemy, co zapobiegnie tworzeniu kryształków. Moje lody
były gotowe po 2 godzinach, ale to zależy od mocy zamrażarki. Wyszły
dwie porcje - każda wielkości ok. 2 gałek (takich jak w centrach
handlowych ;)). Smacznego! :)
fot. Justyna Wójcik |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz