niedziela, 2 sierpnia 2015

Wegańskie ciasto czekoladowe z bananem

Moje pierwsze wegańskie ciasto :D Muszę przyznać, że robi się je łatwo i wygodnie, a smakuje pysznie :) Dzięki bananowi ma wyrazisty smak, a polewa z dodatkiem uzupełnia całość. Przepis pochodzi z jadłonomi, ale zmieniłam skład polewy. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe, ale nie mdłe.


Wegańskie wypieki, Różne ciasta, banan, czekoladowe, czekolada, Podwieczorek, amaretto, zamiast jajek, zamiennik jajek,


Składniki:
  • tabliczka gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/3 szkl. brązowego cukru
  • 2 dojrzałe, miękkie banany, rozgniecione widelcem lub blenderem - zamiennik jajek
  • 1 i 1/3 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. mleka roślinnego
  • 1/3 szkl. kakao - tego prawdziwego oczywiście ;)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, rozmieszanej w 2 łyżkach wrzątku
  • 2 łyżki amaretto

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko roślinne i puree bananowe. Mieszamy do gładkiej masy.

W osobnej misce łączymy suche składniki - mąkę, proszek, sól i kakao. Łączymy suche i mokre składniki, do uzyskania gładkiej masy.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wyrównujemy i pieczemy 35-40 minut.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy, robiąc w międzyczasie polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy z kawą i amaretto. Wylewamy na ostudzone ciasto. 


Wegańskie wypieki, Różne ciasta, banan, czekoladowe, czekolada, Podwieczorek, amaretto, zamiast jajek, zamiennik jajek,


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...