fot. Justyna Wójcik |
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 duża marchew
- 2 l wywaru na zupę
- sól, pieprz do smaku
- łyżka curry
- mała śmietana 18 %
- ostra papryka w proszku do posypania grzanek
- trzy kromki chleba, skrojone w kostki
Sposób przygotowania:
Bardzo prosty :) Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Marchew myjemy i obieramy jeśli jest taka potrzeba, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Całość wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości Miksujemy na krem, razem ze śmietaną. Przyprawiamy curry i ewentualnie sola i pieprzem.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy chleb, sypiemy ostrą papryką i rumienimy. Podajemy na świeżo z gorącą zupą.
Bardzo pożywna, a szybka w przygotowaniu :) Delikatna, a zarazem wyrazista. Polecam :)
ojj zrobię :)
OdpowiedzUsuń