Przed Wami ciąg dalszy przepisów na zupy krem. Uważam, że to świetny posiłek - bardzo pożywny i zdrowy (jeśli nie używamy kostek rosołowych sklepowych). Dzisiaj w roli głównej marchew. Dodajemy jej odrobinę wyrazu świeżym imbirem :) Smacznego!
Poza tym chciałam się Wam pochwalić podkładkami na stoliki, jakie kupiłam we Francji :) Poniżej jedna z nich, kolejne pojawią się w krótce :D Ogólnie byłam zachwycona, bo za 4szt. zapłaciłam 40 zł! W Polsce nigdzie takich fajnych nie widziałam, a jak już, to nie w takiej cenie :P
Poza tym chciałam się Wam pochwalić podkładkami na stoliki, jakie kupiłam we Francji :) Poniżej jedna z nich, kolejne pojawią się w krótce :D Ogólnie byłam zachwycona, bo za 4szt. zapłaciłam 40 zł! W Polsce nigdzie takich fajnych nie widziałam, a jak już, to nie w takiej cenie :P
fot. Justyna Wójcik |
Składniki:
- 2 l wywaru na zupę
- 1 kg marchwi (w zależności jak aromatyczną chcecie mieć zupę)
- kilka obranych plasterków świeżego imbiru (ok. 8 cieńkich plastrów)
- odrobina mielonej ostrej papryki (wg gustu)
- 2 ząbki czosnku (zgniecione lub skrojone w kosteczkę)
- mała śmietana 18%
- 3 kromki chleba na grzanki + oliwa do smażenia
Marchew myjemy i obieramy. Kroimy w równe kawałki i gotujemy w wywarze. Pod koniec gotowania dodajemy imbir, czosnek i ostrą paprykę. Całość miksujemy, kiedy marchewki będą miękkie. Odlewamy 0,5 litra, czekamy, aż chwilkę przestygnie i dokładnie mieszamy ze śmietaną. Kromki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej grzanki (można posypać ostra papryką). Grzanki dodajemy do zupy tuż przed podaniem, inaczej się rozmiękną ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz