Dzisiaj w roli głównej cukinia :) Tak wiem, że to nie sezon na nią, ale spokojnie można ją kupić u nas w sklepach, a zupa z niej jest pyszna i pożywna. Zupa oczywiście krem! Zagęszczona serkiem feta :) Spróbujcie sami :D Ciężko jest wymieszać tak, by nie było grudek z fety, ale jak dla mnie z nimi jest tylko lepsza, bo co jakiś czas natrafiasz na wyrazisty smak serka :)
fot. Michał Trybus |
Składniki:
- 2 l wywaru na zupę
- 3-4 cukinie (w zależności od rozmiaru)
- 1 duża marchew
- sypkie zioła prowansalskie
- 1 opakowanie sera feta
- obrane ziarna słonecznika
- 3 kromki chleba na grzanki + oliwa / świeża bagietka lub ciabatta
Marchew myjemy, obieramy i kroimy. Cukinie obieramy i kroimy w kawałki (możecie usunąć pestki, jeśli są duże i twarde). Warzywa gotujemy do miękkości w wywarze. Miksujemy, po czym odlewamy ok. 0,75 l, czekamy, aż chwilkę przestygnie i dokładnie miksujemy z serem feta. Przyprawiamy do smaku ziołami. Na górę sypiemy ziarnami słonecznika.
Chleb kroimy w kostkę, smażymy na oliwie. Grzanki dodajemy tuż przed podaniem zupy.
wieki nie jadłam zupy... czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuń