Upał daje się we znaki, a na krzaczkach czerwienią pomidorki :) Dzisiaj na obiad miał być domowy makaron z pesto, ale narazie pierwsze makaronowe próby, więc na początek orzeźwiający chłodnik z pomidorów, papryki i cebuli. Przygotowałam ilość na 2 osoby, ponieważ chciałam zjeść jedynie na świeżo :) Zupę podajemy na chłodno i nie gotujemy! Jeśli nie zdążymy jej odpowiednio schłodzić, można zmiksować z kostkami lodu, zamiast wody.
fot. Michał Trybus |
Składniki na 2 porcje:
- 2 dojrzałe pomidory
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 zielonego ogórka
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula lub połówka średniej
- łyżeczka octu
- łyżka oliwy z oliwek (plus oliwa do smażeniach grzanek)
- 0,5 szklanki zimnej wody (lub kostki lodu)
- 1 kromka chleba na grzanki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Całość mieszamy z płynnymi składnikami i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupy nie gotujemy! Warzywa powinny być surowe. Kromki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy bezpośrednio do talerzy z zupą, tuz przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz