niedziela, 18 sierpnia 2013

Gazpacho - aromatyczny hiszpański chłodnik na gorące dni

Upał daje się we znaki, a na krzaczkach czerwienią pomidorki :) Dzisiaj na obiad miał być domowy makaron z pesto, ale narazie pierwsze makaronowe próby, więc na początek orzeźwiający chłodnik z pomidorów, papryki i cebuli. Przygotowałam ilość na 2 osoby, ponieważ chciałam zjeść jedynie na świeżo :) Zupę podajemy na chłodno i nie gotujemy! Jeśli nie zdążymy jej odpowiednio schłodzić, można zmiksować z kostkami lodu, zamiast wody.

cebula, chłodnik, czosnek, gazpacho, grzanki, Kuchnia hiszpańska, lato, Obiad, papryka, pomidor, summer, Zupy,
fot. Michał Trybus

Składniki na 2 porcje:
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 zielonego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula lub połówka średniej
  • łyżeczka octu
  • łyżka oliwy z oliwek (plus oliwa do smażeniach grzanek)
  • 0,5 szklanki zimnej wody (lub kostki lodu)
  • 1 kromka chleba na grzanki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę. Całość mieszamy z płynnymi składnikami i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupy nie gotujemy! Warzywa powinny być surowe. Kromki kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy bezpośrednio do talerzy z zupą, tuz przed podaniem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...