fot. Justyna Wójcik |
Składniki:
Ciasto na tartę
1 szklanka przesianej mąki pszennej
2/3 kostki miękkiego masła pokrojonego w kawałki, lub schłodzonego, startego na tarce
3 łyżki przegotowanej lub mineralnej wody
1 żółtko
Mus czekoladowy
1/2 kostki masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
50 ml śmietany kremówki
brązowy cukier
Owoce na wierzch
do wyboru, do koloru :) ja dałam czereśnie, truskawki i jagody :)
pamiętajcie, by je umyć, czereśnie wydrylować
fot. Justyna Wójcik |
Przygotowanie:
Składniki na tartę ucieramy mikserem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsadzamy do lodówki na min. 30 min. Przekładamy ciasto do blaszki na tartę - albo rozwałkowujemy, albo wykładamy. Dziurkujemy widelcem, na wierzch wykładamy papier do pieczenia i zasypujemy surową fasolą, grochem, lub kulkami do dociskania tarty. Pieczemy ok. 15 min w 180st (175st w piekarnikach elektrycznych, z grzaniem góra i dół). Zdejmujemy dociążenie i pieczemy dalej, aż ciasto się zarumieni od góry.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę i mieszamy do jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy kremówkę i cukier. W ten sposób cukier się nie rozpuści i będziemy mieć efekt "chrupków" w musie :) Mus przekładamy do ostudzonej tarty, a na wierzch układamy owoce :)
Całość chłodzimy w lodówce :) Smacznego! :)
fot. Michał Trybus |
fot. Justyna Wójcik |
fot. Michał Trybus |
Pięknie wyglądają te owoce na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńco za rozkosz!
OdpowiedzUsuń