Dzisiaj przepis na puree z dyni, które w zależności od użytych przypraw można wykorzystać na zupę lub do ciasta.
fot. Justyna Wójcik |
Składniki:
- dowolna ilość dyni
- odrobina wody do gotowania
- przyprawy na ostro: sól, pieprz, chili lub ostra papryka
- przyprawy na słodko: cukier, przyprawa korzenna lub mieszanka przypraw - cynamon, imbir, gałka muszkatołowa - odrobina galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Opiszę, jak ja "obrabiam" dynię, ale jeśli macie lepszy sposób to się nie krepujcie :) Rozkrajam dynie na ćwiartki. Wykrawam miąższ nożem, po czym ewentualną resztkę wycinam łyżką. Kroję na podłużne kawałki, po czym obieram nożykiem-obierakiem. Kroję kawałki takiej szerokości, żeby ładnie weszły mi pod nożyk. Następnie kroję na kawałki, zalewam wodą i gotuję na średnim ogniu do miękkości. Odcedzam nadmiar wody, potrząsam garnkiem i ponownie odcedzam. Miksuję na puree.
fot. Justyna Wójcik |
Wersję na słono przyprawiam solą, pieprzem i czymś ostrym, np. ostrą papryką. Taką dynię wykorzystuję na zupę dyniową. Muszę przyznać, że moja wersja zawiera sporo pieprzu i papryki i jest naprawdę ostra ;) Ale to wszystko zależy od gustu osób spożywających. Zagotowuję po przyprawieniu.
Wersję na słodko przyprawiam mieszanką korzenną (według upodobań:)) i dodaję odrobinę (zazwyczaj łyżkę mieszanki na 1l puree) galaretki owocowej w proszku - cytrynowej lub pomarańczowej. Całość zagotowuję. Takie puree wykorzystuję do wypieków, np. ciasta czekoladowo-dyniowego z kremem serkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz