piątek, 25 października 2013

Zupa krem z brokułów i camembert

Kolejna kremowa, ale wyrazista propozycja na syty obiad :)

Zupy krem, brokuły, musztarda, camembert, Obiad, brokułów, warzywna, marchewka,
fot. Justyna Wójcik



Składniki:
  • świeży lub mrożony brokuł - ok. 500g
  • duża marchew lyb dwie małe
  • 2 l wywaru na zupę
  • wyrazisty camembert (ok. 150g) - najlepiej z pieprzem
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 kromki chleba (najlepiej ciemnego) + oliwa do smażenia  

Przygotowanie:

Marchew obrać (jeśli jest taka konieczność), pokroić na mniejsze kawałki i podgotować w wywarze na zupę. Świeży brokuł sparzyć, podzielić na różyczki. Dodać do wywaru i gotować przez ok. 5-10 minut do miękkości marchewki i brokułów. Całość zmiksować (ewentualnie przecedzić warzywa i je zmiksować, w przypadku mniejszego blendera). Odlać trochę zupy, dodać camembert i musztardę i zmiksować na gładką masę. Im bardziej wyrazisty camembert, tym bardziej wyrazisty krem. Świetnie nadają się takie sery o mocniejszym smaku, z przyprawami, a słabo nadają się aksamitne camembert. Całość doprawić solą i pieprzem. Na oliwie usmażyć grzanki i podawać na świeżo do zupy. Smacznego! :)


Zupy krem, brokuły, musztarda, camembert, Obiad, brokułów, warzywna, marchewka,
fot. Justyna Wójcik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...