fot. Justyna Wójcik |
Składniki:
- świeży lub mrożony brokuł - ok. 500g
- duża marchew lyb dwie małe
- 2 l wywaru na zupę
- wyrazisty camembert (ok. 150g) - najlepiej z pieprzem
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- 3 kromki chleba (najlepiej ciemnego) + oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Marchew obrać (jeśli jest taka konieczność), pokroić na mniejsze kawałki i podgotować w wywarze na zupę. Świeży brokuł sparzyć, podzielić na różyczki. Dodać do wywaru i gotować przez ok. 5-10 minut do miękkości marchewki i brokułów. Całość zmiksować (ewentualnie przecedzić warzywa i je zmiksować, w przypadku mniejszego blendera). Odlać trochę zupy, dodać camembert i musztardę i zmiksować na gładką masę. Im bardziej wyrazisty camembert, tym bardziej wyrazisty krem. Świetnie nadają się takie sery o mocniejszym smaku, z przyprawami, a słabo nadają się aksamitne camembert. Całość doprawić solą i pieprzem. Na oliwie usmażyć grzanki i podawać na świeżo do zupy. Smacznego! :)
fot. Justyna Wójcik |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz