Wiele owoców mamy już "za sobą", ale natura nadal obdarza nas skarbami. Teraz pora na śliwki. Szczerze mówiąc, nie chciało mi się robić powideł, więc wrzuciłam je na kruche ciasto. Szybko i łatwo, a ile słodyczy :) Jeśli kupujecie śliwki na ciasto dopilnujcie, by były dojrzałe i słodkie, inaczej będzie trzeba je mocno dosłodzić cukrem.
fot. Justyna Wójcik |
Składniki na podstawowe ciasto kruche (idealne też do innych owoców i szarlotki) - średnia i duża tortownica:
- 300g maki pszennej
- i/2 kostki margaryny o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka kakao
- 0,5 kg śliwek
- cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Przesiewamy mąkę do dużej miski (lub na stolnicę, której nie posiadam, lub na wymyty blat). Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Dorzucamy jajka, cukier i olej. Łączymy składniki, po czym dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i proszek. Wyrabiamy ciasto, tak by nie lepiło się do rąk (krótko! im krócej tym lepiej) i schładzamy chwilę w lodówce. Odrywamy kawałek ciasta do przyozdobienia z wierzchu i łączymy go z kakaem (opcjonalnie). Rozwałkowujemy resztę, wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku o temp. 180 stopni przez 15 minut.
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Układamy na podpieczonym cieście. Całość pieczemy kolejne 30 minut, po czym układamy resztę ciasta na górze. Sposób dowolny: można poodrywać małe kawałki i ułożyć w łaty lub rozwałkować i wykroić podłużne paski (jak w makowcu na święta Wielkanocne), albo schłodzić ciasto w zamrażarce i potrzeć na tarce w posypkę. Na moim ułożyłam ruloniki ciasta o kształcie paluszków i poprzetykałam łatami. Piec kolejne 15 minut. Kiedy ciasto wystygnie sypiemy je po górze cukrem pudrem.
fot. Justyna Wójcik |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz