środa, 14 sierpnia 2013

Muffinki z borówką brusznicą

W tym poście przedstawię Wam podstawowy przepis na muffinki czekoladowe. Możecie używać go z dowolnymi olejkami, czekoladami, lub innymi dodatkami (np. orzechy, masło orzechowe, konfitury itp.). Jeśli mam ochotę na czekoladowe, małe i szybkie słodkości zawsze robię muffinki, jeśli jednak wolę coś delikatniejszego, bez czekolady, puszystego i rozpływającego się w ustach wykonuję babeczki na maśle (przepisy pojawią się w swoim czasie). Ten przepis pochodzi od Nigelli Lawson. 

fot. Justyna Wójcik

Składniki (ok. 15 sztuk):
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2-4 łyżki kakao (prawdziwego!)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • opcjonalnie olejek waniliowy
  • opcjonalnie gorzka czekolada
  • opcjonalnie cukier puder 
  • niecała szklanka borówki brusznicy (ok. 100g) - można użyć konfitury, wtedy dajemy odrobinę bezpośrednio do papilotki
  • odrobina mąki ziemniaczanej do oprószenia borówek

fot. Justyna Wójcik


Sposób przygotowania:

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim mokre. Całość mieszamy razem łyżką, tylko do wymieszania się składników. Im więcej grudek, tym lepsze i bardziej puszyste muffinki. Dodajemy 2/3 obtoczonych w mące ziemniaczanej borówek. Uzupełniamy papilotki do 2/3 wysokości i na wierzch dorzucamy resztę borówek. Pieczemy ok. 20 minut w 180stopniach do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Po wystygnięciu można obsypać cukrem pudrem.

Jeśli chcecie zobaczyć borówkowe zbiory zapraszam tutaj :)


fot. Justyna Wójcik

2 komentarze:

  1. Ten przepis ratuje mnie w każdej sytuacji gdy potrzebuję na szybko zrobić coś dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...