wtorek, 10 września 2013

Ciasto marchewkowe z cytrynowym kremem serowym

To ciasto jest idealnym połączeniem lekko słonego ciasta ze słodkim, cytrynowym kremem. Nie dajcie się jednak zwieść, mimo, że ciasto zawiera  sporo marchewki, krem jest na bazie tłuszczu i cukru. Spód można przeciąć na pół lub na trzy części. Z tego przepisu można również wypiec muffinki (pieczemy ok. 25 min do suchego patyczka). Krem można zastąpić innym, np. z mascarpone lub przełożyć ciasto konfiturą (np. cytrynową lub pomarańczową).


ananas, Ciasta i torty, ciasto marchewkowe, cytryna, Fit, jesienne, marchewka, muffiny marchewkowe, orzechy włoskie, przyprawa do piernika, z marchewki, z sera,
fot. Justyna Wójcik

Składniki:

Ciasto:
  • 2/3 szklanki przesianej mąki (musi być przesiana, jeśli chcecie kroić spód na trzy części)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki przyprawy do piernika (możecie skomponować sami z cynamonu, zmielonych goździków, ziela angielskiego, odrobiny pieprzu - przepis pojawi się przy okazji świąt Bożego Narodzenia)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (zanim dodacie do ciasta spróbujcie! czasem można trafić na bardzo gorzkie i cierpkie orzechy, a przez to zepsuć smak ciasta lub potrawy)
  • 1/2 szklanki posiekanych ananasów z puszki (odsączonych, ale też bez przesady)

Masa serowa na 3 porcje:
  • 450 gram serka typu philadelphia (ze względu na cenę stosuję tańszy zamiennik - serek typu almette śmietankowy)
  • 9 łyżek miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5-2 łyżeczki olejku cytrynowego

(masa na dwie porcje: 300g serka - 6 łyżek masła - 0,5 szklanki cukru pudru-1 łyżeczka olejku; chociaż można użyć potrójnej proporcji również na ciasto krojone na dwa)



ananas, Ciasta i torty, ciasto marchewkowe, cytryna, Fit, jesienne, marchewka, muffiny marchewkowe, orzechy włoskie, przyprawa do piernika, z marchewki, z sera,
fot. Justyna Wójcik

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek i przyprawę. W drugiej jajka i olej. Całość mieszamy razem, łyżką tylko do wymieszania składników. Dodajemy marchew, ananas i orzechy. Formę (tortownica o średnicy ok. 20 cm) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia lub folią. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 175 st do suchego patyczka. Nie otwieramy piekarnika! Inaczej ciasto nam opadnie.

Składniki na krem umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Próbujemy. Oryginalnie w przepisie było ponad 2 szklanki cukru (!), ale mi odpowiada 3/4 szklanki. Jeśli jednak chcecie więcej, nie krępujcie się :) Każdy ma swoje gusta :) Jeśli masa wyjdzie za rzadka (gdy np. ser jest rzadki) można dodać rozrobionej we wrzątku żelatyny i dokładnie zmiksować. Jeśli Wasz ser ma na powierzchni wodę, odlejcie ją i nie dodawajcie do kremu! Ja serek trzymam w lodówce, by był w miarę twardy, a masło w temperaturze pokojowej. Pamiętajcie jednak, że gdy wsadzimy ciasto do lodówki masło stwardnieje!

Ciasto kroimy na dwie lub trzy części i przekładamy kremem. Po wierzchu można posypać orzechami (posiekanymi lub w całości). Trzymamy w lodówce. Smacznego! :)

A tak z ciekawostek...Tak wyglądało ciasto marchewkowe zrobione przeze mnie po raz pierwszy :) Przygotowałam je na parapetówę kilka lat temu i nikt absolutnie nie zwrócił uwagi na wypływający krem. Ciasto zniknęło tak szybko, że załapałam się jedynie na gryza. Na drugi dzień upiekłam takie samo, żebyśmy mogły ze współlokatorką spróbować :D Nie przejmujcie się, jeśli Wasz wypiek nie wyjdzie piękny. Najważniejsze jest serce jakie wkładanie w jego przygotowanie :)



ananas, Ciasta i torty, ciasto marchewkowe, cytryna, Fit, jesienne, marchewka, muffiny marchewkowe, orzechy włoskie, przyprawa do piernika, z marchewki, z sera,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...