Dzisiaj dwa ciasta, jedno zdjęcie. Oba były tak pyszne, że ostatnie dwa kawałki naszykowane do zdjęcia zjadł Reksio, gdy zostawiłam go na 5 minut samego. Normalnie chowam całe jedzenie, bo nie dajmy się zwariować, ale skoro ja nie umiem się mu często oprzeć, to dlaczego pies miałby? Tym razem jednak zapomniałam o tym, przez pośpiech (dobrze, że zostały tylko dwa kawałki!) i nie zobaczycie efektów z bliska. Przepraszam też za jakość tego zdjęcia, ale jest robione w nocy. Postaram się wrzucić więcej zdjęć, przy następnej szarlotce.
fot. Justyna Wójcik |
Przepisy dwa bo ciasto piekłam w niedzielę wieczorem, a okazało się, że jabłka, które chciałam do niego użyć, w większości użyły się same i potrzebowałam czegoś na drugą połowę ciasta.
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej (przesianej)
- 1/2 kostki margaryny o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA NA SZARLOTKĘ (cała tortownica)
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki cynamonu lub przyprawy do piernika
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka masła do smażenia
GRUSZKI W KARMELU
- 4 gruszki
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka budyniu tofii
Przygotowanie
CIASTO: Przesiewamy mąkę do dużej miski lub na stolnicę. Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Dorzucamy jajka, cukier i olej. Łączymy składniki, po czym dodajemy śmietanę, cukier waniliowy i proszek. Wyrabiamy ciasto, tak by nie lepiło się do rąk (krótko! im krócej tym lepiej) i schładzamy chwilę w lodówce. Odrywamy kawałek ciasta do przyozdobienia z wierzchu, dodajemy do niego trochę mąki (ma być twardszy), zawijamy w folię lub papier do pieczenia i dajemy do zamrażarki. Rozwałkowujemy resztę, wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku o temp. 180 stopni przez 15 minut. Następnie wykładamy nadzienie, pieczemy kolejne 30 minut. Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażalnika, trzemy na tarce z grubymi oczkami po wierzchu ciasta i zapiekamy (najlepiej górne grzanie) do zrumienienia.
JABŁKA: Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach (lub mielimy w blenderze), i skrapiamy cytryną. Następnie podsmażamy na maśle z cynamonem i cukrem waniliowym. Gdy zbrązowieją wykładamy na podpieczone ciasto.
GRUSZKI: Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku o grubym dnie robimy karmel. Podgrzewamy cukier, aż lekko zbrązowieje (nie mieszamy go, tylko zataczamy koła rondlem!!!). Trzeba wyczuć ten moment, inaczej cukier się przegrzeje i wyjdzie sama gorycz. Zestawiamy z ognia i dodajemy wodę (z ostrożnością!). Do karmelu dodajemy cytrynę i wrzucamy gruszki. Całość gotujemy do miękkości gruszek. Budyń mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody i wlewamy do masy, cały czas mieszając. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na ciasto, lub wekujemy w słoiku.
Po upieczeniu ciasto powinno wystygnąć, zanim je podamy. Nie musi być zimne, wystarczy lekko ciepło, po prostu nie kroimy gorącego. Smacznego! Lewa strona to jabłka, prawa to gruszki. Jabłka można dodatkowo posypać cukrem pudrem, gruszki są wystarczająco słodkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz