fot. Michał Trybus |
Składniki (w temp. pokojowej):
- 140 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/3 szklanki kefiru lub maślanki
- 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 duże jajka
- posypka cukrowa: 4 łyżki cukru demerara + 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (przy formie na babki)
- płatki migdałowe do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Płatki migdałowe wyłóż na natłuszczoną blaszkę i zarumień ok. 5-6 minut w 180 st. mieszając od czasu do czasu.
Mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy wymieszać i przesiać. W osobnym naczyniu wymieszać puree z dyni i kefir. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Jedno po drugim, dodawać jajka, miksując po dodaniu każdej sztuki. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Jeśli pieczesz w papilotkach, to rozdziel ciasto pomiędzy foremki, posyp posypką i podprażonymi płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut di suchego patyczka. Jeśli pieczesz w blaszce, posmaruj dno tłuszczem, wysyp na spód połowę posypki cukrowej i wlej ciasto. Piec ok. 40 minut lub więcej do suchego patyczka. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, posmaruj każdą babeczkę po wierzchu, a następnie posyp resztą posypki cukrowej i migdałami. W tym wypadku pierwsza warstwa posypki będzie skarmelizowana.
Smacznego! :)
Z dodatkiem przyprawy do piernika...<3. Myślę, że zakochałabym się Justynko w Twoich babeczkach :)
OdpowiedzUsuń