wtorek, 22 października 2013

Dyniowe babeczki z migdałami

Kilka dni przerwy i kolejny dyniowy przepis, tym razem na babeczki z migdałami. Bardzo syte, ale puszyste, idealnie nadadzą się na imprezę z okazji Halloween :) Do ich zrobienia wykorzystałam blachę babeczkową na 6 sztuk, ale można użyć standardowych papilotek na muffinki i powinno wyjść sztuk 12. Przepis zaczerpnięty stąd,  ale lekko zmodyfikowany o ilość przypraw.

dynia, Muffiny i babeczki, Halloween, cup cake, muffin, imprezę, blaszka do babeczek
fot. Michał Trybus

Składniki (w temp. pokojowej):

  • 140 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki kefiru lub maślanki
  • 1 i 1/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • posypka cukrowa: 4 łyżki cukru demerara + 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (przy formie na babki)
  • płatki migdałowe do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania:

Płatki migdałowe wyłóż na natłuszczoną blaszkę i zarumień ok. 5-6 minut w 180 st. mieszając od czasu do czasu. 

dynia, Muffiny i babeczki, Halloween, cup cake, muffin, imprezę, blaszka do babeczekMąkę, proszek, sodę, sól i przyprawy wymieszać i przesiać. W osobnym naczyniu wymieszać puree z dyni i kefir. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Jedno po drugim, dodawać jajka, miksując po dodaniu każdej sztuki. W trzech turach, na zmianę, dodawać puree z dyni i składniki suche, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. 

Jeśli pieczesz w papilotkach, to rozdziel ciasto pomiędzy foremki, posyp posypką i podprażonymi płatkami migdałowymi. Piec ok. 20 minut di suchego patyczka. Jeśli pieczesz w blaszce, posmaruj dno tłuszczem, wysyp na spód połowę posypki cukrowej i wlej ciasto. Piec ok. 40 minut lub więcej do suchego patyczka. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, posmaruj każdą babeczkę po wierzchu, a następnie posyp resztą posypki cukrowej i migdałami. W tym wypadku pierwsza warstwa posypki będzie skarmelizowana.

Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Z dodatkiem przyprawy do piernika...<3. Myślę, że zakochałabym się Justynko w Twoich babeczkach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...